Objava Javnega poziva za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19

MGRT obvešča, da je Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija) danes na svojem spletnem portalu, objavila »Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19«. Mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma bodo sofinancirani obratovalni stroški zaradi izpada v prihodkih zaradi posledic epidemije COVID-19, ki so nastali v obdobju od 12. marca do 31. maja 2020. Podjetjem je na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev.

Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«; prednostne naložbe: »Razvoj in izvajanje novih poslovnih modelov za MSP, zlasti v zvezi z internacionalizacijo«; specifičnega cilja: »povečanje mednarodne konkurenčnosti MSP«.

Posamezno podjetje bo lahko prejelo največ do 9.999,00 evrov pomoči, in sicer v obliki pavšalnega zneska, ki se bo izračunal za vsak posamezni primer in bo znašal 16,5 % celotnih odhodkov v letu 2019, zmanjšanih za stroške dela v letu 2019. Sredstva bodo na osnovi Javnega poziva dostopna preko SPIRIT Slovenija. Namen javnega poziva je sofinanciranje obratovalnih stroškov zaradi izpada v prihodkih zaradi posledic epidemije COVID-19 v mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih, ki opravljajo dejavnost v gostinstvu in turizmu, ki predstavljajo ključne in zaradi epidemije COVID-19 zelo prizadete dele slovenske turistične ponudbe. Ta ukrep je namenjen pomoči podjetjem v turističnem in gostinskem sektorju v času, ko ta podjetja  zaradi zunanjih objektivnih okoliščin in ukrepov, ki so posledica epidemije in svetovne pandemije Covid-19, niso mogla ustvarjati prihodkov, medtem ko so določeni nujni stroški za ohranjanje podjetij v minimalni kondiciji nastajali in v pogojih ogrožene likvidnosti in plačilne sposobnosti podjetij postavljali v izredno kritično situacijo ohranitev le-teh.

Prijavijo se lahko mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP), ki so gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge s področja gostinstva in turizma, ki so imela na dan 31. 12. 2019 v podatkovni bazi AJPES kot svojo glavno dejavnost registrirano eno izmed naslednjih SKD dejavnosti:

– I 55 Gostinske nastanitvene dejavnosti,

– I 56.101 Restavracije in gostilne,

– N 79.110 Dejavnost potovalnih agencij,

– N 79.120 Dejavnost organizatorjev potovanj,

– N 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj,

– R 90.010 Umetniško uprizarjanje,

– R 90.020 Spremljaj. dej. za umetniško uprizarjanje.

Podjetje mora za prijavo na javni poziv izpolnjevati še dva posebna pogoja, in sicer, da je v letu 2019 ustvarilo več kot 50.000 evrov prihodkov in da je imelo v povprečju minimalno 4 zaposlene v dejavnostih I 55, I 56.101, N 79.110, N 79.120, N 82.300 ter v povprečju minimalno 2 zaposlena v dejavnostih R 90.010 in R 90.020.    

Ostali pogoji, ki jih mora podjetje izpolnjevati, so razvidni iz Javnega poziva za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19, ki  je objavljen in dostopen na na spletni strani SPIRIT Slovenija.

Podjetje lahko svojo vlogo, ki mora biti oddana elektronsko, odda najkasneje do 26. 11. 2020 do 18.00 ure.

Kategorije: Korona

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!